KuvaszAllways in my heart

Kuvasz som har fångat mitt hjärta denna vackra graciösa kärvänliga ras. Som jag 1990 bestämde mig för att inte köpa.....ack vad fel jag hade då!

Idag ångrar jag mig inte en sekund över mitt val. År 2000 startar då min resa med den underbara vita flockvaktaren som tog mitt hjärta med storm.

Nu är Året 2019 - det går fort när man har roligt sägs det.


Genom noga övervägande har jag nu beslutat mig för att min Kuvasz avel upphör.

Inga fler kullar av rasen kommer att födas.


Vill du veta mer om rasen så svarar jag gärna på frågor.

Självklart kommer jag finnas kvar för Er mina kära valpköpare i vått och torrt.
Intresserad av ras standarden kan gå in på Svenska Kuvasz klubben där finns den att tillgå.
ANVäNDNINGSOMåRDE:


Bevakning, skydd, jakt och spår


FCI-KLASSIFIKATION:


Grupp 1 Vall-, boskaps- och Herdehundar, sektion 1


BAKGRUND/NDAML:


Rasen är en urgammal ungersk herdehund.  Dess förfäder kom med magyarerna till Karpater-bäckenet.  Magyarerna använde hundarna till att bevaka och skydda djurhjordar mot rovdjur och tjuvar.  Tack vare rasens jaktlust blev den använd till jakt under kung Mattias Corvinus tid (senare halvan av 1400-talet). Allt eftersom hjordarna blev färre blev rasens ursprungliga användning alltmer sällsynt och den blev i stället hemmahörande i byarna och senare t.o.m. i städerna.
Dagens Kuvasz:


Vaktar fortfarande gärdar och dess boskap.

Kuvaszen har en gedigen spår näsa.

Jakten finns kvar mindre i en del och mer i andra individer.

Lydnads Champion det tror jag aldrig den blir för vi människor är helt enkelt för dåliga på att motivera en Kuvasz på det sättet vi vill.


En Kuvasz är inte svår att lära däremot är det inte alltid lika lätt att få den motiverad att göra det vi begär av den -anser den inte att den själv har någon nytta av det så struntar den helt enkelt i det man säger.


Man får aldrig glömma att Kuvasz är en vakthund på sitt egna revir, vilket innebär att du som ägare är skyldig att se till så den inte kan skada andra.


Man bör vara en stark flockledare till denna ras och aldrig vika på att har du sagt NEJ till just den saken så är det alltid ett Nej som gäller.
Mina rekommendationer:


För att hålla sin Kuvasz hemma på gården bör den vara inhägnad då Kuvasz utökar gärna sitt revir. Jag anser det inte lämpligt att en hund av denna kaliber ska vistas lös hur som helst. Det är en ras som hela tiden bevakar vad som föregår runt omkring den.


Kuvasz trivs att vara ute, mina hundar älskar det och jag skulle inte  komma på idén att tvinga dom vara inne om dom inte vill.

Givetvis tycker dom om att mysa med familjen (vem gör inte det) men en Kuvasz är inte född till att bo inomhus anser jag utan mina hundar är givetvis inne och sover här inne några åt gången men dom lever utomhus.


Det viktigaste är att man socialiserar sin hund och för mig är det mycket viktigt att valpar växer upp som en del av familjen. Det innebär att våra valpar föds inne, lever runt oss, får lära sig hundvett av våra vuxna hundar och blir präglade på allt som händer både ute och inne.


Nått jag reagerade på vad det gäller Kuvasz är att dom är mycket ljud känsliga , vilket jag faktiskt är glad för. Likaså att dom använder sin hjärna väldigt mycket givetvis är det både positivt och negativ man bör alltid vara steget före sin Kuvasz i just tänkandet. Att sitta och iakta sin hund är nått jag rekommenderar - med andra ord hur den beteer sig.


Alla är inte lämpade att vara Kuvasz ägare och jag har under mina år med Kuvasz faktiskt avrått vissa människor att köpa rasen, nått man inte ska var ledsen över om jag skulle finna att just ni inte är lämpade att ha Kuvasz.

Förmodligen gör jag er, mig & hunden en tjänst, ni slipper problem som ni förmodligen inte kan lösa eller jag tyvärr inte heller kan hjälpa till med.


Några gånger har jag rekommenderat just en ras som jag tror kan passa just den individen och faktiskt har det visat sig vara lyckoträff.


En Kuvasz fäller alltid då deras päls är unik- Självrensande.


Är du seriöst intresserad av denna härliga ras, kanske är du en gammal Kuvasz ägare?

Ja varför inte maila eller slå en pling alltid trevligt att prata om denna härliga ras som ligger mig mycket varmt om hjärtat.

Dom 9 bilder kan du trycka på så blir dom större